LEDARE
… att en dag kommer mina barn att leva i ett land där de inte får behandling beroende på vilken region de bor i eller vilken läkare de träffar – utan utifrån sina egna förutsättningar och sin egen vilja att medverka till sin hälsa.
Intresset för personcentrerad vård växer. Och kraften kommer från flera håll: Forskare, professioner och politiker vill utveckla vården tillsammans med patienterna.
Hon har lanserat ordet spetspatient och forskar om egenvård med sig själv som testperson. Sedan Sara Riggare fick diagnosen Parkinson har hon utvecklats från en osäker patient till expert på sin behandling. Nu vill hon ge patienterna mer makt.
I många år har patienter samlats i föreningar där de stöttat varandra och drivit på för mer inflytande över vården. Men något håller på att förändras. Nu hittar patienter nya vägar att påverka.
En animerad film, en gemensam plan för att komma igång efter operationen och tvärprofessionella vårdteam. På Nya framtidens vårdavdelning utvecklar personalen nya personcentrerade arbetssätt för patienter med tjocktarmscancer.
Med ett testkit och en app i mobilen kan patienter själva ta avföringsprov hemma och rapportera in resultatet till sjukvården. Den nya tekniken gör patienter med inflammatorisk tarmsjukdom mer involverade i sin egen vård och skov kan hävas snabbare.
I Norrtälje beslutade politikerna att slå ihop regionens sjukvård och kommunens insatser i ett gemensamt bolag, Tiohundra. När gränserna suddas ut blir det lättare att ge personcentrerad vård, tycker personalen.
Med smarta verktyg och läkarbesök via video skräddarsys vården för barn med diabetes i Region Halland. Nu studeras de hälsoekonomiska effekterna. Målet är att satsa resurserna där de gör störst nytta.
Runt om i landet pågår flera projekt för en mer personcentrerad vård. Hur når man hela vägen i mål och så att projektet blir en del av det ordinarie arbetet?