Fläckfritt

Horizont # 9 | 2018 juni
Bättre odds för dagens patienter

LEDARE

Äntligen sommar! Den tid på året när vi får sol och värme till Sverige. Men varje år kommer också baksidan med vårt soldyrkande i fokus. Jag tänker på hudcancer, den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Det gäller också malignt melanom som är den allvarligaste formen av hudcancer. Antalet individer i Sverige som varje år får malignt melanom har fördubblats sedan millennieskiftet.

SNABBA FAKTA
De senaste 20 åren har hudcancer ökat mer än dubbelt så mycket som någon annan cancersjukdom. Det finns tre varianter.
TRENDSPANING

Immunterapi har förändrat scenariot vid spritt malignt melanom. Från att ha varit en sjukdom med dyster prognos lever många allt längre.

SNABBA FAKTA
Malignt melanom i huden är den cancerform som ökar mest. När tumören hunnit sprida sig är det en dödlig sjukdom.
PATIENTEN

MIKKEL JOHANSEN tror först att han ska dö inom ett år. 2010 finns ingen fungerande behandling för spritt malignt melanom. Men så får han delta i en studie med ett nytt läkemedel. Nu får han se sina barn växa upp.

SNABBA FAKTA
Solens strålar kan ge hudcancer. Skydda dig med skugga och kläder hellre än solkräm. Men lagom mycket sol ger också bättre prognos vid cancer. Här kommer tips på hur du kan skydda dig!
PATIENTEN

EN AFTER DARK-KOLLEGA såg fläckarna på Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmssons bröst och rygg när de sminkade sig till en föreställning och uppmanade honom att kolla upp dem. Nu är hans maligna melanom borta, men han scannar fortfarande kroppen regelbundet.

SNABBA FAKTA
Spridd hudcancer är svår att behandla. Men genom att stärka kroppens förmåga att angripa cancer med hjälp av immunterapier börjar flera klara sig fler längre.
PREVENTION

Nya behandlingar som räddar personer med hudcancer i all ära. Men det bästa är förstås om vi inte blir sjuka alls. Vad vet egentligen forskarna om hur solen påverkar oss?

REPORTAGET

En misstänkt fläck på patientens smalben fångar hudläkaren Åsa Ingvars uppmärksamhet. Hon är en av de läkare som under en kampanjvecka i maj screenar patienter efter farliga prickar. Förra året hittades hundra personer med malignt melanom.

VÅRT LANDSTING

Snabbare diagnos, färre läkarbesök och onödiga operationer när primärvården fotograferar hudförändringar som specialistläkare bedömer på distans. Sedan fem år används teledermatoskopi på alla hälsocentraler i Gävleborg.

SNABBA FAKTA
Allt fler med spridd hudcancer lever allt längre. En del kanske har botats. Men alla svarar inte lika bra på de nya behandlingarna. Kommer det att bli möjligt att hjälpa fler?
ELDSJÄLEN

När Johan Hansson började jobba med malignt melanom dog tre av fyra med spridd sjukdom. I dag är siffrorna omvända. Som överläkare och professor har han drivit på för att ta fram de nya behandlingar som gör att patienterna lever vidare.

PATIENTEN

I det allra första numret av Horizont berättade Kent Persson sin historia. 2013 fick han malignt melanom och när vi träffade honom deltog han i en klinisk studie där han behandlades med immunterapi. I dag är alla spår av hans tumörer borta.

VÅRT LANDSTING

När allt fler med cancer lever allt längre påverkas vården. Hur ska den organiseras för att ta emot överlevarna?