Bättre odds för dagens patienter
LEDARE | Av Pontus Lindvall
Bättre odds för dagens patienter

Äntligen sommar! Den tid på året när vi får sol och värme till Sverige. Men varje år kommer också baksidan med vårt soldyrkande i fokus. Jag tänker på hudcancer, den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Det gäller också malignt melanom som är den allvarligaste formen av hudcancer. Antalet individer i Sverige som varje år får malignt melanom har fördubblats sedan millennieskiftet.

I DET HÄR NUMRET kan vi läsa om Johan Hansson, professor och överläkare, som reflekterar över utvecklingen som han varit en del av. Under många år tvingades han se tre av fyra patienter med spritt malignt melanom dö, men med de behandlingsalternativ som nu finns tillgängliga är siffrorna de omvända. För dagens patienter med avancerad sjukdom är oddsen alltså mycket bättre.

Men det vore förstås ännu bättre om vi i stället kunde förebygga sjukdomen. Tidig upptäckt och att ta bort tumören är avgörande för prognosen. De allra flesta som opererat bort ett malignt melanom förblir friska utan återfall. Hudcancer är speciellt på så sätt att man själv med blotta ögat kan se sina födelsemärken och hudförändringar. Men att se om det är farligt eller ofarligt kan man inte. Det behöver någon som jobbar med sånt varje dag avgöra.

Under en vecka varje år (kallad Euromelanoma week) kan man träffa en hudspecialist direkt utan remiss. Vi har besökt en mottagning som var med under veckan i maj och gjort ett reportage därifrån.

Under övriga 51 veckor per år så kan modern teknik innebära stora möjligheter vad gäller diagnos och behandling.

Genom att ta ett foto på hudförändringen med en smart telefon kan bilden skickas digitalt till en specialist och minska tiden till operation. Och därmed vara livsavgörande. Att tekniken, som kallas teledermatoskopi, har stora fördelar jämfört med dagens pappersremisser framkommer i flera pilotstudier. Trots det är teledermatoskopi för malignt melanom inte infört i hela landet. Vi har varit i Gävleborg där teledermatoskopi har använts på alla vårdcentraler i flera år.

NÅGRA SOM HAR FÅTT ta del av de senaste årens framsteg är Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson, Mikkel Johansen och Kent Persson. De fick alla malignt melanom. De lever alla fortfarande. Nu delar de med sig av sina erfarenheter.

Jag önskar god läsning och njut av sommaren – men sola försiktigt!

HUDCANCER
Fläckfritt
Horizont # 9 | 2018 juni

Varje år får 4 000 personer malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer och den snabbast ökande cancerdiagnosen i Sverige. Hos ungefär 15 procent har tumören hunnit sprida sig i kroppen och till för några år sedan innebar det ofta en dödsdom. Nu är scenariot det omvända. De flesta överlever länge, bland annat med hjälp av immunterapi. Vi har träffat några av dem som varit med på en resa som de beskriver som en revolution. Men det bästa är förstås att vi slipper bli sjuka, med prevention och tidig upptäckt kan vi stoppa cancern i tid.

Ladda ner hela numret här
Prenumerera på nästa nummer

Få nästa nummer av Horizont i din brevlåda eller inkorg.

Få nästa nummer av Horizont i din brevlåda eller inkorg.

Prenumerera nu!