snabba fakta prevention

Sola lagom

Solens strålar kan ge hudcancer. Skydda dig med skugga och kläder hellre än solkräm. Men lagom mycket sol ger också bättre prognos vid cancer.

Text: Åsa Bolmstedt, Grafik: Lotta lundin

Källor: Cancerfonden, Lunds universitet, Euromelanoma.org

5 risk faktorer

 

Strålar påverkar dubbelt

 

Håll koll

 

D-vitamin

 

Skydda dig

 

5 risk faktorer

Genetiskt arv.

Att du solat mycket solarium som ung.

Att du bränt dig ofta eller mycket som barn.

Många födelsemärken eller leverfläckar.

Ljus hud och ljust hår, fräknar.

Skydda dig

Stanna inomhus eller i skuggan mitt på dagen. Det är det effektivaste sättet att skydda sig. Om du är ute så använd solglasögon, täckande kläder och hatt med brätte.

Solskyddskräm hjälper, förutsatt att den har minst SPF 35, att du använder en stor mängd och smörjer in dig ofta. Problemet är att få smörjer in sig så pass mycket som behövs och därför kan krämen bli en falsk säkerhet.

Skydda dig

Lär känna din hud

Kolla igenom kroppen regelbundet så att du upptäcker förändringar. Om du har en riskfaktor bör du göra det fyra till sex gånger per år. Boka tid på vårdcentral eller hos hudläkare om du upptäcker förändringar.

Screening

Varje år i maj genomför föreningen Euromelanoma en veckas satsning på screening. Då kan du boka tid direkt hos en hudspecialist utan remiss för att få din hud undersökt.

D-vitamin

Solen gör också gott

Genom solen får vi i oss D-vitamin, som har förmågan att motverka cancer – även malignt melanom. Svensk forskning har visat att personer med malignt melanom har bättre prognos om de solat måttligt.

En kvart räcker för att fylla på D-vitamin

Solen bildar D-vitamin i vår hud på dagen. På morgonen, kvällen och vintern när solen står lägre än 30 graders vinkel bildas inget D-vitamin. För personer med ljus hud räcker det att vara i solen en kvart om dagen under sommarhalvåret för att fylla på lagret av D-vitamin, personer med mörk hud behöver 1,5 timme för att komma upp i samma nivåer.

Skivepitelcancer

Tid i solen

Ju fler timmar i solen under hela livet, desto större risk för hudcancer, som basalcellscancer och skivepitelcancer

Intensivt solande

Malignt melanom har tydligast samband med intensivt solande och rödbränd hud.