Foto : Stéfan Estassy
Snart är jag fläckfri
PATIENTEN | Av Karin Persson
Snart är jag fläckfri

EN AFTER DARK-KOLLEGA såg fläckarna på Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmssons bröst och rygg när de sminkade sig till en föreställning och uppmanade honom att kolla upp dem. Nu är hans maligna melanom borta, men han scannar fortfarande kroppen regelbundet.

Lars-Åke Wilhelmsson fick sitt cancerbesked med posten. Fläckarna som hans läkare tagit bort några veckor tidigare hade tyvärr visat sig vara malignt melanom, löd det datorskrivna meddelandet.

– Jag var tvungen att ringa och fråga vad det innebar för mig, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Det är sju år sedan det där brevet landande på hallmattan hemma i Stockholm. I dag står Lars-Åke Wilhelmsson med målarpenseln i högsta hugg på tomten till sitt fritidshus i Furuvik, i full färd med att förvandla en gammal campingstuga från Furuviks camping till syateljé. Iförd arbetskläder och med glasögon på nästippen är han till ytan långt ifrån det rosa bombnedslag vi är vana vid att möta i alter egot Babsan. Väl inne i huset visar det sig emellertid att både paljettklänningar och fluffiga peruker i cerise ligger framme sedan glamourdrottningens senaste framträdande i ”Babsan show – ett liv i rosa” några dagar tidigare.

DET VAR AFTER DARK-KOLLEGAN och nära vännen Christer Lindarw som uppmanade Lars-Åke Wilhelmsson att gå till läkaren för att kolla upp sina födelsemärken 2011. De satt ofta halvnakna och sminkade sig tillsammans inför sina föreställningar och Christer Lindarw hade lagt märke till att Lars-Åke Wilhelmsson (eller Larssa som vännerna kallar honom) hade två oroväckande fläckar, en mitt på bröstet och en på höger skuldra. Själv hade han observerat fläckarna och ibland även täckt över dem med smink eller smycken eftersom han tyckte att de var estetiskt störande vid föreställningar, men han var inte orolig. Visst hade de kliat och flagnat ibland, och de var som tumnaglar till storleken, men att det skulle vara cancer fanns inte i hans föreställningsvärld.

– Jag har varit frisk i hela mitt liv. Jag var inte alls orolig.

Snartarjagflackfri2

BABSAN

DÖK UPP I TV för första gången 1986, då som Baby Doll Karlsson. I direktsändning på ZTV tappade programledaren Anders S Nilsson bort artistnamnet och drog i stället till med Babsan. Sedan dess har Babsan synts i en lång rad tv-program, tävlat i Melodifestivalen, turnerat med After Dark, varit värdinna på restaurangbåten Patricia på söndagar i 17 år och mycket mer.

MED HJÄLP AV STARK LAMPA och förstoringsglas gick läkaren igenom hela kroppen. Direkt bestämdes att de två fläckarna skulle tas bort. Lars-Åke Wilhelmsson fick lokalbedövning och när fläckarna väl var bortskurna syddes han med några få stygn. Sedan skickades fläckarna för analys där det visade sig att det rörde sig om malignt melanom.

– Min mamma blev jätteorolig, mycket mer än vad jag själv blev. Jag hade ju fått veta att de hade tagit bort cancern. Jag hade det inte i kroppen längre.

Vid närmare analys upptäcktes emellertid att man inte tagit bort tillräckligt mycket av fläcken på skuldran och han fick komma tillbaka till läkaren för att skära bort lite till, innan han än en gång fick försäkrat att all cancer nu var borta.

Snartarjagflackfri3

LARS-ÅKE WILHELMSSON TROR att han fick malignt melanom på grund av sitt omåttliga solande under 70- och 80-talen. Då hade han knappt hört talas om hudcancer och brände sig varje sommar och varje solsemester.

– Jag vet hur jag betedde mig när jag hade tjej och åkte till Kanarieöarna. Vi använde en orange sololja utan någon solskyddsfaktor alls. På kvällarna jämförde vi vem som var brunast. Dagen efter var det nästan bubblor på huden. Sedan flagnade man innan man åkte hem och så var det rosa hud under som man brände igen.

Utanför fönstren till fritidshuset i Furuvik breder en stor altan ut sig som rymmer både pool och badtunna. Precis nedanför glittrar en liten sjö. Lars-Åke Wilhelmsson älskar fortfarande att vistas i solen, men läkarna har sagt till honom att han bör vara försiktig.

– Jag vet inte om det beror på att jag har extra känslig hy eller om det bara handlar om sunt förnuft.

Numera använder han alltid solskyddsfaktor 30 eller 50 och ligger sällan och pressar.

– Jag blir brun och fräsch ändå. Vi ska inte sky solen för den ger fantastisk energi. Men vi kan använda solskyddsfaktor, även i svensk sol.

Snartarjagflackfri4

Lars-Åke Wilhelmsson har byggt ut huset flera gånger. Här sitter han framför det båtformade vardagsrummet som han byggde efter att Babsan i tre år jobbat med bingo på ett kryssningsfartyg. Det finns också ett After dark-torn och ett Git Gay-sovrum.

HAN SÄGER ATT HAN kan provoceras när andra lägger upp bilder på sina brunbrända kroppar på Instagram och Facebook, eller när en viss läkare framträder i tv brun som en välgräddad pepparkaka. När han ser barn på stranden som är i och badar i flera timmar utan att smörjas eller ha tröja händer det att han säger till föräldrarna. Det har också hänt att han uppmanat dansare som han jobbat med att gå och kolla upp sina födelsemärken.

– Hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Det går inte att se hela kroppen själv, påpekar han. Den som är singel och inte har så mycket sexpartners ska inte vara rädd för att be en vän att titta på ryggen. Finns där någon misstänkt fläck bör man gå direkt till en hudläkare.

– Just karlar efter 50, 60 verkar resonera att ”jag tänker inte gå och göra nån skönhetsoperation”. Men man ska vara lite mer om sig och kring sig. Om du upptäcker det för sent är det jättetrist. Hade mina fläckar suttit längre, jag vet inte om det rör sig om år eller månader, då hade cancern kunnat sprida sig.

LARS-ÅKE WILHELMSSON understryker att han inte tycker synd om sig själv. Han är glad för den hjälp han fått, att cancern var så lätt att skära bort och att ingen vidare behandling krävdes.

– Jag känner folk som är svårt cancersjuka och kämpar för livet. Då känns det fel att jag ska gå och vara nervös för det här. Så länge jag vet att det inte är i lymfkörtlarna och så vidare, då är jag frisk.

Men han är inte opåverkad. Nästan varje gång han duschar tänker han på sin hud. När han torkar sig kan det svida till från skavsår som han fått av sina paljettsmyckade kläder.

– Då tänker jag att det är någon ny fläck.

Sedan cancern upptäcktes har han gått till sin läkare och bett om att bli ordentligt undersökt över hela kroppen två gånger. I början bad han också människor i sin närhet att kontrollera om han hade några misstänkta fläckar. Själv upptäckte han ett utstående födelsemärke mellan skuldrorna, precis där ett bh-band sitter.

– Det är inte många karlar som knäpper på sig en bh så då hade jag tur. Där kunde jag inte ha sett den på något annat sätt.

Läkaren försäkrade att fläcken var ofarlig och att det var onödigt att ta bort den, men Lars-Åke Wilhelmsson insisterade. Åldersfläckar struntar han i, men om han upptäcker någon som liknar de två som var cancer vill han bli av med den direkt.

– Snart är jag fläckfri.

LARS-ÅKE WILHELMSSON

ÅLDER: 59 år. 
BOR: Stockholm och Furuvik. 
YRKE: Artist och designer. Har tilldelats Guldmasken flera gånger för sin design av kläder till teaterföreställningar och har bland annat gjort kostymerna till uppsättningar av Pippi Långstrump, Grease och Rent. Utbildad typograf och art director.
JUST NU: Har precis avslutat en turné med ”Babsan show – ett liv i rosa” (fortsätter eventuellt i höst). Repeterar farsen ”Kuta och kör” som visas på Gunnebo slottsteater sommaren 2018. FAMILJ: Mamma, syster, hunden Bristol.
DIAGNOS: Malignt melanom.

HUDCANCER
Fläckfritt
Horizont # 9 | 2018 juni

Varje år får 4 000 personer malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer och den snabbast ökande cancerdiagnosen i Sverige. Hos ungefär 15 procent har tumören hunnit sprida sig i kroppen och till för några år sedan innebar det ofta en dödsdom. Nu är scenariot det omvända. De flesta överlever länge, bland annat med hjälp av immunterapi. Vi har träffat några av dem som varit med på en resa som de beskriver som en revolution. Men det bästa är förstås att vi slipper bli sjuka, med prevention och tidig upptäckt kan vi stoppa cancern i tid.

Ladda ner hela numret här
Prenumerera på nästa nummer

Få nästa nummer av Horizont i din brevlåda eller inkorg.

Få nästa nummer av Horizont i din brevlåda eller inkorg.

Prenumerera nu!