Precisionsmedicin avgörande för jämlik vård. Nytt avsnitt av Precisionspodden ute nu.
oktober 2019 | POLICY & GOVERNMENT AFFAIRS | Av: Anna Johansson
Marie Morell

Känner du till Precisionspodden? Precisionspodden är en podd om precisionsmedicin där ämnet belyses utifrån olika vinklar såsom etiska aspekter, patientens perspektiv och politikens roll i utvecklandet av precisionsmedicin. Det finns redan åtta avsnitt tillgängliga med tongivande gäster, däribland professor Richard Rosenquist Brandell från Genomic Medicine Sweden, Mouna Esmaeilzadeh (aka. Dr. Mouna) och Jenni Nordborg som leder regeringens life science-kontor. Du hittar Precisionspodden där poddar vanligtvis finns, på Spotify och via länkarna lite längre ner i det här inlägget.

Samtal med Marie Morell i senaste avsnittet

I det senaste avsnittet av podden gästas studion av Marie Morell, som är vice ordförande i sjukvårdsdelegationen hos SKL samt 2: a vice ordförande i Regionstyrelsen och oppositionsråd i Region Östergötland. Marie Morell rankas även som en av svensk sjukvårds mäktigaste personer.

Framtidens vård lovar behandling som är skräddarsydd efter varje individ. I ett samtal mellan Marie, mig själv och min kollega Thomas Johansson tar vi den politiska pulsen på precisionsmedicin och resonerar kring en rad viktiga frågeställningar såsom: 

  • Vilken roll spelar politiken i utvecklingen framåt? 
  • Hur ser den politiska viljan ut i tider av stigande kostnader och förändrade vårdsystem? 
  • Är precisionsmedicin mer en fråga om rätt och fel än höger och vänster i politiken? 
  • Hur manövrerar vi så att framtidens vård inte blir orättvis?

Utifrån dessa frågeställningar samtalade vi och jag ska försöka mig på att sammanfatta några punkter som det samtalet landade i. 

Utvecklingen går i rask takt mot ökat patientfokus

Sverige har länge kunnat stoltsera med en sjukvård av hög kvalitet, men systemet är inte utan brister. Utvecklingen går i rask takt mot ökat patientfokus, både i det dagliga bemötandet och när det kommer till mer avancerade behandlingar. Satsningar behöver göras för att vi som nation inte ska halka efter och den problematik som präglar andra delar av sjukvården syns även inom precisionsmedicinen. Jämfört med andra länder tar det lång tid för nya, innovativa läkemedel och behandlingsmetoder att nå marknaden och det behöver adresseras.

Och översynen av rådande normer ska inte sluta där, menar Marie Morell 

Att framöver nyttja och dela data på ett strukturerat sätt är betydande, likaså att värdera alla sjukdomar lika högt. Samarbeten innanför och över landsgränserna måste uppmuntras och vi behöver fokusera mer på patientens eftervård.   

”Det är genom precisionsmedicin vi kan göra vården jämlik”

Den politiska viljan att göra nytt kan spåras långt tillbaka i tiden, säger Marie Morell och när det kommer till precisionsmedicin ser hon inga egentliga meningsskiljaktigheter mellan höger och vänster – utan partierna står enade.  Marie anser att precisionsmedicin inte bara spelar en avgörande roll i skapandet av en jämlik vård, utan det är genom den man överhuvudtaget kan göra vården jämlik. Med Maries egna ord:

– Möjligheterna är svindlande. Att vi genom forskning både kan identifiera varför människor blir sjuka och göra någonting åt det – det är häftigt.  

Om du vill lyssna på hela samtalet, så hittar du avsnittet här!

 

Precisionspodden

Det finns åtta avsnitt av Precisionspodden hittills och tre till kommer att släppas under hösten. Följande avsnitt finns tillgängliga nu:

Avsnitt 1: Den medicinska förvandlingen med Richard Rosenquist Brandell

Avsnitt 2: Precisionsmedicinens etiska utmaningar med Mouna Esmaeilzadeh

Avsnitt 3: Svensk Life Science – från vision till varje patient, med Jenni Nordborg

Avsnitt 4: Framtidens patient med Madeleine Beermann

Avsnitt 5: Life Science-motorn med Carl Borrebaeck

Avsnitt 6: AI och medicinens framtid med Kye Andersson och Johan Hartman

Avsnitt 7: Precisionsmedicin - Vägen till demokrati inom hälso- och sjukvård? (inspelat under Almedalsveckan 2019)

Avsnitt 8: Den politiska pulsen med Marie Morell

 

Länk till alla släppta avsnitt av Precisionspodden

Anna Johansson
Anna jobbar på Bristol-Myers Squibb sedan 2015 och innehar nu rollen som Governmental Affairs Manager. Hon är dessutom ansvarig för avdelningens digitala kommunikation och är således även moderator för Horizontbloggen. Anna är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Göteborg och har tidigare erfarenhet från marknadsföring och digital kommunikation inom life science. Anna bloggar om aktuella frågor inom området policy & government affairs.
- Läs mer
Om Bloggen

Horizontbloggen är ett debattforum för aktuella läkemedelsrelaterade ämnen med målet att vara en aktiv del i läkemedelsdebatten och att samspela med olika intressenter för att bidra till ökad kunskap och ge underlag för faktabaserade förslag och beslut. Bloggen riktar sig främst till politiker, myndigheter, tjänstemän, patientföreträdare och andra beslutsfattare inom svensk hälso- och sjukvård, men även patienter och anhöriga.

 

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist, journalist och författare. Sedan tio år tillbaka driver hon eget företag med fokus på kommunikation och inspiration kring hälsa, goda matvanor och prevention.

 

Kajsa vill inspirera till ett skönare liv utan pekpinnar – en hållbar livsstil som dessutom gör att vi på kan leva friskare och längre, njuta av vår tid på jorden och samtidigt få de gemensamma resurserna att räcka till mer.

 

För mer information, se www.kajsaasp.se

Sebastian Hermelin är medgrundare och Chief Operating Officer (COO) för WarOnCancer.com - en social plattform för alla som kämpar mot cancer – patienter, närstående och överlevare – med fokus på mental hälsa. Visionen med WarOnCancer är att förändra sjukvårdens arbete med mental hälsa och samarbeten har inletts med både Karolinska Sjukhuset samt Akademiska sjukhuset för att inkorporera plattformen som ett verktyg för vårdpersonal. Sebastian har en M.Sc i Industriell Ekonomi från KTH och har sedan början av 2017 flyttat hem från London där han tidigare jobbade inom 'fintech-sales’.

Fabian Madelon is Business Control Function manager with responsibility for Nordics at Bristol Myers Squibb. He is married and father of a 10-year-old son and an 8-year-old-daughter. He has a rare form of cancer that was discovered in 2010 and which triggered major operations on three different organs over the past eight years.

He decided to be on a one-year leave of absence in 2018 with two objectives in mind. The first one is to better understand his disease and find ways to fight it. The second is to use his experience at the hospital to help other patients go through the trauma of major operations.

Mattias är disputerad hälsoekonom och har arbetat med utvärdering av läkemedel och medicinsk teknologi sedan 2012. Mattias arbetar under 2017 på Bristol-Myers Squibb med hälsoekonomi och introduktion av nya läkemedel i Norden. Mattias har en bakgrund som civilekonom och hans forskning på Linköping universitet har framförallt berört utvärderingar av behandlingar mot hjärtkärlsjukdomar, cancer och screeningprogram.