LIVSSTIL

Fakta kring mat och cancer – hett efterfrågat

november 2018 | Av: Kajsa Asp Jonson

Oktober och november månad är sedan några år tillbaka en period med särskilt fokus på cancer. På Cancerfonden och flera andra organisationer och företag arbetas det intensivt för att samla in medel till forskning och annan verksamhet. I år har media haft stort fokus på matvanornas påverkan på cancerprevention och rehabilitering. Men vad vet vi egentligen?

LIVSSTIL

Det som händer i Almedalen stannar inte i Almedalen

september 2018 | Av: Kajsa Asp Jonson

Politikerveckan i Almedalen är under första veckan i juli som en alldeles egen bubbla. Här kan man hitta och diskutera ett helt spektrum av ämnesområden. Min egen filterbubbla fylldes av levnadsvanor, gröna proteiner och källkritik – ämnen som enligt mig angår alla. Och självklart blev det även en del fotbollssnack – de svenska framgångarna i VM lämnade ingen oberörd.

LIVSSTIL

Vad vi äter - och inte äter - påverkar hälsan

juni 2018 | Av: Kajsa Asp Jonson

Ohälsosamma matvanor är det största hotet mot hälsan i Sverige. Är det inte märkligt att maten kan utgöra ett hot, i ett land som har helt fantastisk tillgång till näringsrik och säker mat?

LIVSSTIL

Stora hälsoklyftor - även i Landet Lagom

mars 2018 | Av: Kajsa Asp Jonson

I Sverige som har en historik av insatser för ett jämlikt samhälle borde skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper vara små, men förutsättningarna för hälsan kan vara väldigt olika beroende på vem du är och var du bor.

LIVSSTIL

Mer komplicerat än att inte äta kött

januari 2018 | Av: Kajsa Asp Jonson

Såhär i kölvattnet av vår mest traditionella och kaloristinna mathelg där kött ofta står i centrum finns det anledning att fundera lite över matens miljö- och klimatpåverkan.

LIVSSTIL

Almedalen i backspegeln

september 2017 | Av: Kajsa Asp Jonson

Såhär efter semestern och en bit in i höstterminen känns politikerveckan i Almedalen ganska långt borta. Samtidigt är det nu det hela egentligen börjar – eller fortsätter

LIVSSTIL

C2C4C cykling dag 3

september 2017 | Av: Jeanette Thorell

Idag har vi cyklat från Gallargues-le-Monteux till Girona. Totalt blev det 110 tuffa km med en uppförsbacke i slutet som var 6 km lång

LIVSSTIL

C2C4C cykling dag 2

september 2017 | Av: Jeanette Thorell

Idag har vi cyklat från Mallemort till Gallargues-le-Monteux, totalt blev det 111 km. Maxfart idag: 49,2 km/h

LIVSSTIL

Vet du vem Brian Walton är?

september 2017 | Av: Jeanette Thorell

Om du är cyklist har du säkert hört talas om hans namn. 1996 tog han silvermedalj i cykling i Atlanta. Han är nu ägare av Walton Endurance

LIVSSTIL

Tillsammans kämpar vi mot cancer

september 2017 | Av: Jeanette Thorell

Jag är nu i Nice och kommer i morgon tillsammans med kollegor från Norden att cykla Country2Country4Cancer. I kväll tar vi emot våra italienska kollegor som lämnar stafettpinnen till team Norden. Vi börjar cykla i morgon.

Om Bloggen

Horizontbloggen är ett debattforum för aktuella läkemedelsrelaterade ämnen med målet att vara en aktiv del i läkemedelsdebatten och att samspela med olika intressenter för att bidra till ökad kunskap och ge underlag för faktabaserade förslag och beslut. Bloggen riktar sig främst till politiker, myndigheter, tjänstemän, patientföreträdare och andra beslutsfattare inom svensk hälso- och sjukvård, men även patienter och anhöriga.

 

Fabian Madelon is Business Control Function manager with responsibility for Nordics at Bristol Myers Squibb. He is married and father of a 10-year-old son and an 8-year-old-daughter. He has a rare form of cancer that was discovered in 2010 and which triggered major operations on three different organs over the past eight years.

He decided to be on a one-year leave of absence in 2018 with two objectives in mind. The first one is to better understand his disease and find ways to fight it. The second is to use his experience at the hospital to help other patients go through the trauma of major operations.

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist, journalist och författare. Sedan tio år tillbaka driver hon eget företag med fokus på kommunikation och inspiration kring hälsa, goda matvanor och prevention.

 

Kajsa vill inspirera till ett skönare liv utan pekpinnar – en hållbar livsstil som dessutom gör att vi på kan leva friskare och längre, njuta av vår tid på jorden och samtidigt få de gemensamma resurserna att räcka till mer.

 

För mer information, se www.kajsaasp.se

Mattias är disputerad hälsoekonom och har arbetat med utvärdering av läkemedel och medicinsk teknologi sedan 2012. Mattias arbetar under 2017 på Bristol-Myers Squibb med hälsoekonomi och introduktion av nya läkemedel i Norden. Mattias har en bakgrund som civilekonom och hans forskning på Linköping universitet har framförallt berört utvärderingar av behandlingar mot hjärtkärlsjukdomar, cancer och screeningprogram.
Sebastian Hermelin är medgrundare och Chief Operating Officer (COO) för WarOnCancer.com - en social plattform för alla som kämpar mot cancer – patienter, närstående och överlevare – med fokus på mental hälsa. Visionen med WarOnCancer är att förändra sjukvårdens arbete med mental hälsa och samarbeten har inletts med både Karolinska Sjukhuset samt Akademiska sjukhuset för att inkorporera plattformen som ett verktyg för vårdpersonal. Sebastian har en M.Sc i Industriell Ekonomi från KTH och har sedan början av 2017 flyttat hem från London där han tidigare jobbade inom 'fintech-sales’.