Mer komplicerat än att inte äta kött
januari 2018 | LIVSSTIL | Av: Kajsa Asp Jonson
Mer komplicerat än att inte äta kött

Såhär i kölvattnet av vår mest traditionella och kaloristinna mathelg där kött ofta står i centrum finns det anledning att fundera lite över matens miljö- och klimatpåverkan. När vi diskuterar mat, klimat och hållbarhet ställs ofta kött och mjölk i skamvrån. Istället borde vi fundera över mängden julmust, chokladaskar och skumtomtar, eftersom dessa tär på miljön utan att ge något positivt för vår hälsa.

Ofta tittar vi på enskilda faktorer och missar komplexiteten. Själva anledningen till att vi faktiskt äter kommer i skymundan när vi studerar koldioxidekvivalenter och pruttande kor (och ska vi vara korrekta så är det raparna, inte pruttarna, som är problemet). Näring och hälsa behöver få ett större utrymme i debatten.

Jag tror inte att det är relevant att vi helt ska sluta äta animalisk mat. Det är viktigare att den stora allmänheten äter mindre köttportioner och väljer vegetariska alternativ eller fisk lite oftare, än att ett fåtal dedikerade personer går ”all in” och blir veganer.

Kött och mjölkprodukter är bland det mest näringstäta vi kan äta. De animaliska produkterna är bra källor till högvärdigt protein, mineraler och vissa vitaminer. Just därför behöver vi inte så mycket av dem, men de lägger en bra grund för att kosten som helhet ska ge oss den näring vi behöver. Väljer man bort animalierna krävs det betydligt mer kunskap för att täcka behoven. För barn och äldre som behöver mycket protein, energi och näring i förhållande till mängden mat de orkar och har tid att tugga i sig är mjölk, yoghurt, ost och kött en viktig del av kosten.

Låt grönt bli den dominerande färgen på tallriken

I Sverige äter vi i genomsnitt 25 procent mer än de 500 gram kött som rekommenderas per vecka, och den individuella spridningen är stor. Många ser köttet som huvudingrediens och protein ligger högt på agendan när vi väljer och handlar mat. Istället för att fokusera på köttet behöver vi vända på perspektivet och lägga mer omsorg kring rotfrukter, grönsaker, bönor, linser och fullkorn, och hellre se köttet som ett tillbehör. Att äta mer varierat ger en mångfald som både kroppen, tarmen och miljön mår bra av.

Att äta lagom mycket mat (kalorier) ger ett lägre klimatavtryck än om vi överäter. Dessutom är det en viktig grund för att förebygga och behandla till exempel hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes, och även för att förebygga ett flertal olika cancersjukdomar. Det finns stark evidens för att viktökning, övervikt och fetma ökar risken för elva olika cancerdiagnoser, till exempel i tjocktarm, bröst, äggstockar, prostata, pancreas (bukspottskörteln), lever, njurar samt gallblåsa.

Grönsaker, rotfrukter och fullkorn är klimatsmart mat som dessutom har många goda effekter på hälsan. Fibrerna matar våra tarmbakterier och samspelet mellan fibrer och bakterier lägger en viktig grund för hälsan bland annat genom att bidra till en hälsosam vikt, ett mer stabilt blodsocker och balanserade blodfetter.

När vi pratar mat, klimat och miljö behöver näringsaspekten vägas in för att få ett bredare perspektiv! Vill du veta mer om miljösmarta matval, läs gärna mer hos Livsmedelsverket.

Kajsa Asp Jonson

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist, journalist och författare. Sedan tio år tillbaka driver hon eget företag med fokus på kommunikation och inspiration kring hälsa, goda matvanor och prevention.

 

Kajsa vill inspirera till ett skönare liv utan pekpinnar – en hållbar livsstil som dessutom gör att vi på kan leva friskare och längre, njuta av vår tid på jorden och samtidigt få de gemensamma resurserna att räcka till mer.

 

För mer information, se www.kajsaasp.se

-
Om Bloggen

Horizontbloggen är ett debattforum för aktuella läkemedelsrelaterade ämnen med målet att vara en aktiv del i läkemedelsdebatten och att samspela med olika intressenter för att bidra till ökad kunskap och ge underlag för faktabaserade förslag och beslut. Bloggen riktar sig främst till politiker, myndigheter, tjänstemän, patientföreträdare och andra beslutsfattare inom svensk hälso- och sjukvård, men även patienter och anhöriga.

 

Fabian Madelon is Business Control Function manager with responsibility for Nordics at Bristol Myers Squibb. He is married and father of a 10-year-old son and an 8-year-old-daughter. He has a rare form of cancer that was discovered in 2010 and which triggered major operations on three different organs over the past eight years.

He decided to be on a one-year leave of absence in 2018 with two objectives in mind. The first one is to better understand his disease and find ways to fight it. The second is to use his experience at the hospital to help other patients go through the trauma of major operations.

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist, journalist och författare. Sedan tio år tillbaka driver hon eget företag med fokus på kommunikation och inspiration kring hälsa, goda matvanor och prevention.

 

Kajsa vill inspirera till ett skönare liv utan pekpinnar – en hållbar livsstil som dessutom gör att vi på kan leva friskare och längre, njuta av vår tid på jorden och samtidigt få de gemensamma resurserna att räcka till mer.

 

För mer information, se www.kajsaasp.se

Sebastian Hermelin är medgrundare och Chief Operating Officer (COO) för WarOnCancer.com - en social plattform för alla som kämpar mot cancer – patienter, närstående och överlevare – med fokus på mental hälsa. Visionen med WarOnCancer är att förändra sjukvårdens arbete med mental hälsa och samarbeten har inletts med både Karolinska Sjukhuset samt Akademiska sjukhuset för att inkorporera plattformen som ett verktyg för vårdpersonal. Sebastian har en M.Sc i Industriell Ekonomi från KTH och har sedan början av 2017 flyttat hem från London där han tidigare jobbade inom 'fintech-sales’.
Mattias är disputerad hälsoekonom och har arbetat med utvärdering av läkemedel och medicinsk teknologi sedan 2012. Mattias arbetar under 2017 på Bristol-Myers Squibb med hälsoekonomi och introduktion av nya läkemedel i Norden. Mattias har en bakgrund som civilekonom och hans forskning på Linköping universitet har framförallt berört utvärderingar av behandlingar mot hjärtkärlsjukdomar, cancer och screeningprogram.