Ett hälsosamt liv
mars 2017 | LIVSSTIL | Av: Kajsa Asp Jonson
Ett hälsosamt liv

Ett hälsosamt liv behöver varken vara krångligt eller tråkigt. Att hitta en lagomnivå som funkar i längden är betydligt mycket mer värt än kortsiktiga kurer, dieter och jojobantning. På den sköna mellanvägen är det helt naturligt att ta trapporna, gå och cykla, låta grönsaker ingå i varje måltid och dricka vatten när man är törstig. Det måste inte vara så mycket svårare än så.

Jag hoppas att med detta (mitt första) inlägg på Horizontbloggen väcka lite tankar och inspiration till goda vanor – som faktiskt räddar liv.

Vi hörs!

Roten till det goda

Att ändra livsstil är inte enkelt. De vanor man har är ofta djupt rotade och starkt förknippade med ens personlighet, preferenser, integritet, trygghet och intressen. Att hjälpa människor att motivera sig till att sluta med saker som är dåligt för dem är bland det svåraste som finns. Det kan handla om att äta för mycket – godis, läsk, glass, snabbmat, snacks eller annan kaloririk mat. Det kan handla om tobaksbruk, för mycket alkohol och/eller för lite fysisk aktivitet.

Uppfattningen kring hur ”duktig” man måste vara på att leva hälsosamt gör att många inte orkar göra de livsstilsförändringar som behövs. Många lever livet i svart eller vitt – antingen är man träningsnarkoman eller helt stillasittande, antingen går man på någon strikt och trendig diet, eller överdoserar med socker och fett. Antingen överkonsumerar man alkohol, eller tar en ”vit månad”.

Ofta varar satsningarna en kort period, och lämnar i bästa fall bara kvar en känsla av misslyckande – men faktum är att snabbkurerna även kan påverka hälsan negativt. Man måste inte gå från 0 till 100 – att ta små steg i rätt riktning och hitta en långsiktigt hållbar vardag är viktigare, både för den egna hälsan och livskvaliteten, och för folkhälsan och samhällsekonomin.

Medvetenheten och kunskapsnivån kring cancerprevention är låg och behöver höjas, såväl hos allmänheten som hos personal inom hälso- och sjukvård. Vanornas påverkan på hälsan är otroligt stark och jag tror att vi behöver bli bättre på att kommunicera detta – på ett sätt som motiverar och inspirerar där det verkligen behövs, inte bidrar till mer hälsoångest hos de som redan är medvetna.

Enligt internationell forskning kan vart tredje cancerfall förebyggas genom hälsosamma matvanor och mer fysisk aktivitet. Hälften av alla svenskar väger för mycket, fyra av tio har en för låg aktivitetsnivå och nära 90 procent dricker alkohol. Majoriteten äter för lite fibrer, grönsaker och frukt, och genomsnittssvensken konsumerar dubbelt så mycket salt och dubbelt så mycket kött som rekommenderas. För mer information och siffror, läs gärna Dietisternas riksförbunds artikel i Läkartidningen, publicerad tidigare i år: http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2017/01/Varden-bor-kanna-till-forskning-om-matvanor-och-cancerprevention/

Ät bättre – inte mindre!

Många är helt fokuserade på vad de ska undvika i kosten och mat förknippas med oro, ångest, påhittade farligheter och larm. Väldigt få tänker på näring, energi, byggstenar, läkning och positiva upplevelser.

Om vi tänker oss att våra celler till 100 procent består av vad vi ätit de senaste tio åren, och att det som sker i tarmen när maten möter bakterierna styr över såväl fysisk som psykisk hälsa, då är det inte så svårt att motivera sig till att äta lite mer grönsaker, bättre proteiner och fetter, och mindre socker, salt och ohälsosamt fett. Sätt fokus på bra näring istället för på vad du ska undvika. Och ge kroppen vad den behöver, istället för förbud och pekpinnar.

Jag vill hellre ha en kropp byggd av bra proteiner, fetter som ger smidiga kärl och gör att cellmembranen och hjärnan fungerar optimalt, än hårda kärl, övervikt, inflammationsprocesser och låg energi. Och om jag råkar ut för något som kräver topprestationer av kroppens försvar, läkningsprocesser och återhämtning vill jag förstås vara i bästa möjliga beredskapsläge.

I mångas ögon är dietisten en person som är ute efter att förbjuda allt som är roligt. Men tvärt om – de råd och rekommendationer som gäller syftar till att vi ska kunna ha mer roligt, njuta av livet och av god och hälsosam mat, och leva längre!

Kajsa Asp Jonson

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist, journalist och författare. Sedan tio år tillbaka driver hon eget företag med fokus på kommunikation och inspiration kring hälsa, goda matvanor och prevention.

 

Kajsa vill inspirera till ett skönare liv utan pekpinnar – en hållbar livsstil som dessutom gör att vi på kan leva friskare och längre, njuta av vår tid på jorden och samtidigt få de gemensamma resurserna att räcka till mer.

 

För mer information, se www.kajsaasp.se

- Läs mer
Om Bloggen

Horizontbloggen är ett debattforum för aktuella läkemedelsrelaterade ämnen med målet att vara en aktiv del i läkemedelsdebatten och att samspela med olika intressenter för att bidra till ökad kunskap och ge underlag för faktabaserade förslag och beslut. Bloggen riktar sig främst till politiker, myndigheter, tjänstemän, patientföreträdare och andra beslutsfattare inom svensk hälso- och sjukvård, men även patienter och anhöriga.

 

Fabian Madelon is Business Control Function manager with responsibility for Nordics at Bristol Myers Squibb. He is married and father of a 10-year-old son and an 8-year-old-daughter. He has a rare form of cancer that was discovered in 2010 and which triggered major operations on three different organs over the past eight years.

He decided to be on a one-year leave of absence in 2018 with two objectives in mind. The first one is to better understand his disease and find ways to fight it. The second is to use his experience at the hospital to help other patients go through the trauma of major operations.

Sebastian Hermelin är medgrundare och Chief Operating Officer (COO) för WarOnCancer.com - en social plattform för alla som kämpar mot cancer – patienter, närstående och överlevare – med fokus på mental hälsa. Visionen med WarOnCancer är att förändra sjukvårdens arbete med mental hälsa och samarbeten har inletts med både Karolinska Sjukhuset samt Akademiska sjukhuset för att inkorporera plattformen som ett verktyg för vårdpersonal. Sebastian har en M.Sc i Industriell Ekonomi från KTH och har sedan början av 2017 flyttat hem från London där han tidigare jobbade inom 'fintech-sales’.
Mattias är disputerad hälsoekonom och har arbetat med utvärdering av läkemedel och medicinsk teknologi sedan 2012. Mattias arbetar under 2017 på Bristol-Myers Squibb med hälsoekonomi och introduktion av nya läkemedel i Norden. Mattias har en bakgrund som civilekonom och hans forskning på Linköping universitet har framförallt berört utvärderingar av behandlingar mot hjärtkärlsjukdomar, cancer och screeningprogram.

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist, journalist och författare. Sedan tio år tillbaka driver hon eget företag med fokus på kommunikation och inspiration kring hälsa, goda matvanor och prevention.

 

Kajsa vill inspirera till ett skönare liv utan pekpinnar – en hållbar livsstil som dessutom gör att vi på kan leva friskare och längre, njuta av vår tid på jorden och samtidigt få de gemensamma resurserna att räcka till mer.

 

För mer information, se www.kajsaasp.se