Rätt behandling till rätt person. Det är precisionsmedicin. De senaste åren har det tagit sig in i cancervården på några få diagnoser, men det sker nu en satsning i Sverige för att det ska bli framtiden för fler patienter.
Precisionsmedicin är ett fokusområde för regeringens Life science-kontor. Bakgrunden till det är en förhoppning om att precisionsmedicin kommer att spela en viktig roll inom framtidens cancervård. En ökad användning av precisionsmedicin innebär en stegvis utveckling av vården inom cancer och ett antal andra terapiområden mot att bli mer individanpassad.
Nya tekniska möjligheter inom diagnostik banar väg för att se om patienternas cancertumörer har särskilda genförändringar som läkarna kan rikta läkemedel mot. En del genmutationer har en stark koppling till läkemedel och läkarna kan då skräddarsy behandlingen för dessa patienter. Andra genförändringar i tumörer har svag eller ingen koppling alls till läkemedel som finns idag, så en bromsande faktor i nuläget är att antalet ”precisionsläkemedel” är begränsat. Men den medicinska utvecklingen tuffar på i god fart och fler läkemedel är på väg.
Vi på Bristol-Myers Squibb har under lång tid varit verksamma inom cancer. Vårt uppdrag, som vi tar på största allvar, är att upptäcka, utveckla och leverera innovativa läkemedel. Mot den bakgrunden är vi förstås involverade i utvecklingen av precisionsmedicin.
Vi försöker i det kommande numret av Horizont illustrera hur långt utvecklingen inom precisionsmedicin har kommit i Sverige. Vi har varit på några ställen där det jobbats länge i den här andan och där några av dem som leder utvecklingen i Sverige är verksamma.
Ett besök har varit på Molekylär-patologiska laboratoriet i Uppsala där vi gjort ett reportage kring hur de analyserar lungcancertumörer. Vi har varit i Lund och skriver om en omfattande studie för att lära oss mer om genernas betydelse för diagnos och behandling vid bröstcancer. Vi beskriver initiativet Genomic Medicine Sweden (GMS) vars syfte är att stärka implementeringen av precisionsmedicin över hela landet. Vi har varit i Kalmar för att se hur ett mindre sjukhus arbetar och försöker sätta fingret på vad som kommer behöva ske för att precisionsmedicin ska implementeras i hela landet.
Precisionsmedicin är en spännande utveckling som har verklig potential att öka träffsäkerheten i val av behandlingar till fler patienter. Men en viktig sak i takt med att precisionsmedicin implementeras på fler diagnoser inom cancervården är att det får en lokal förankring så att förutsättningarna blir likartade över landet.
En jämlik cancervård med tillgång till rätt diagnostik och rätt vård för patienter, oavsett hemort, är en målsättning som de allra flesta ställer sig bakom. Givet det blir det en spännande utveckling att följa det nationella initiativet GMS och dess implementering. Idén är att det ska lyfta Sverige till en världsledande position. Jag hoppas verkligen att det lyckas. Rätt behandling till rätt person är det vi alltid försökt uppnå och allt som tar oss närmare det är positivt för såväl patient, sjukvårdspersonal som betalare.
Nästa nummer av Horizont – om Precisionsmedicin – kommer inom kort. Du kan prenumerera på tidningen här.
Horizontbloggen är ett debattforum för aktuella läkemedelsrelaterade ämnen med målet att vara en aktiv del i läkemedelsdebatten och att samspela med olika intressenter för att bidra till ökad kunskap och ge underlag för faktabaserade förslag och beslut. Bloggen riktar sig främst till politiker, myndigheter, tjänstemän, patientföreträdare och andra beslutsfattare inom svensk hälso- och sjukvård, men även patienter och anhöriga.
Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist, journalist och författare. Sedan tio år tillbaka driver hon eget företag med fokus på kommunikation och inspiration kring hälsa, goda matvanor och prevention.
Kajsa vill inspirera till ett skönare liv utan pekpinnar – en hållbar livsstil som dessutom gör att vi på kan leva friskare och längre, njuta av vår tid på jorden och samtidigt få de gemensamma resurserna att räcka till mer.
För mer information, se www.kajsaasp.se
Fabian Madelon is Business Control Function manager with responsibility for Nordics at Bristol Myers Squibb. He is married and father of a 10-year-old son and an 8-year-old-daughter. He has a rare form of cancer that was discovered in 2010 and which triggered major operations on three different organs over the past eight years.
He decided to be on a one-year leave of absence in 2018 with two objectives in mind. The first one is to better understand his disease and find ways to fight it. The second is to use his experience at the hospital to help other patients go through the trauma of major operations.