Euromelanoma week
maj 2018 | POLICY & GOVERNMENT AFFAIRS | Av Pontus Linvall
Euromelanoma week

Euromelanoma week 14-18 maj

Har du en hudförändring som inte varit där tidigare eller som ändrat sig? Oroar du dig kanske för om det kan vara något farligt?

I så fall har du under Euromelanoma-veckan den 14-18 maj chansen att utan remiss genomgå en hudkontroll på en hudklinik.

Malignt melanom

Malignt melanom är den ovanligaste och allvarligaste formen av hudcancer. Man kan i Cancerfondsrapporten 2018 läsa att malignt melanom är den cancerform som ökar allra snabbast och att över 4000 svenskar drabbas varje år.

För att framgångsrikt bekämpa malignt melanom så behövs flera åtgärder, som inkluderar bättre solvanor eftersom UV-strålning från solen är den stora riskfaktorn.

Tidig upptäckt och borttagande av tumören är avgörande för prognosen. De allra flesta som opererat bort ett malignt melanom förblir helt friska utan återfall.

Fakta om Euromelanoma

Euromelanoma är som namnet antyder en europeisk satsning som grundades 1999 och idag är man verksamma i 33 länder. Euromelanoma leds av ett nätverk av europeiska dermatologer och det huvudsakliga syftet är att sprida information om förebyggande av hudcancer, om symtom, tidig diagnos och behandling. Den första Euromelanoma-dagen i Sverige hölls i maj år 2000 och nu är veckan återkommande i maj varje år.

Om du oroar dig, ta chansen att bli undersökt under Euromelanoma week

Om man funderar ett ögonblick på hur man vill ha det - om pengar och andra resurser inte är ett hinder - så önskar åtminstone jag mig snabbt besked när jag av något skäl oroar mig över min hälsa.

Hudcancer är speciellt på så sätt att man själv med blotta ögat kan se sina födelsemärken och hudförändringar och därmed upptäcka nya eller förändrade saker på huden. Men däremot att se om det är farligt eller ofarligt kan man inte. Det vill man att någon som jobbar med sånt varje dag ska avgöra.

Under Euromelanoma week har du chansen till det. Den veckan kan du träffa en hudspecialist utan remiss. Reglerna är: 18-årsgräns för att kunna boka tid och helst minst en hudförändring som har ändrat. Patienten betalar i flesta fall sedvanlig avgift för specialistläkarbesök.

Så om du har en hudförändring som växer, ändrar form eller färg, har ojämna kanter, kliar eller som bildar sår och du oroar dig för om det kan vara något farligt, skynda dig att boka för tiderna kommer säkert snabbt att ta slut!

Länk till deltagande mottagningar 2018 och information om hur du kan boka en tid: http://www.euromelanoma.org/sweden/deltagande-mottagningar-2018

Pontus Lindvall
Pontus har arbetat på BMS i mer än 10 år och har fram till nyligen sysslat med sådant som kretsar kring samhällskontakter och att arbeta i det tidiga skedet vid introduktion av nya läkemedel. Pontus började jobba i branschen för närmare 20 år sedan och säger såhär om sitt jobb: ”Att jobba på BMS känns extra bra när jag känner att jag har varit med och gjort skillnad för att svenska patienter med svåra sjukdomar får tillgång till innovativa läkemedel som kan hjälpa dem i kampen mot sjukdomen. Jag är mycket engagerad i mitt jobb som jag upplever som väldigt meningsfullt.” Pontus bloggar om ämnen som är relaterade till hans arbetsuppgifter.
- Läs mer
Om Bloggen

Horizontbloggen är ett debattforum för aktuella läkemedelsrelaterade ämnen med målet att vara en aktiv del i läkemedelsdebatten och att samspela med olika intressenter för att bidra till ökad kunskap och ge underlag för faktabaserade förslag och beslut. Bloggen riktar sig främst till politiker, myndigheter, tjänstemän, patientföreträdare och andra beslutsfattare inom svensk hälso- och sjukvård, men även patienter och anhöriga.

 

Sebastian Hermelin är medgrundare och Chief Operating Officer (COO) för WarOnCancer.com - en social plattform för alla som kämpar mot cancer – patienter, närstående och överlevare – med fokus på mental hälsa. Visionen med WarOnCancer är att förändra sjukvårdens arbete med mental hälsa och samarbeten har inletts med både Karolinska Sjukhuset samt Akademiska sjukhuset för att inkorporera plattformen som ett verktyg för vårdpersonal. Sebastian har en M.Sc i Industriell Ekonomi från KTH och har sedan början av 2017 flyttat hem från London där han tidigare jobbade inom 'fintech-sales’.

Fabian Madelon is Business Control Function manager with responsibility for Nordics at Bristol Myers Squibb. He is married and father of a 10-year-old son and an 8-year-old-daughter. He has a rare form of cancer that was discovered in 2010 and which triggered major operations on three different organs over the past eight years.

He decided to be on a one-year leave of absence in 2018 with two objectives in mind. The first one is to better understand his disease and find ways to fight it. The second is to use his experience at the hospital to help other patients go through the trauma of major operations.

Mattias är disputerad hälsoekonom och har arbetat med utvärdering av läkemedel och medicinsk teknologi sedan 2012. Mattias arbetar under 2017 på Bristol-Myers Squibb med hälsoekonomi och introduktion av nya läkemedel i Norden. Mattias har en bakgrund som civilekonom och hans forskning på Linköping universitet har framförallt berört utvärderingar av behandlingar mot hjärtkärlsjukdomar, cancer och screeningprogram.

Kajsa Asp Jonson är legitimerad dietist, journalist och författare. Sedan tio år tillbaka driver hon eget företag med fokus på kommunikation och inspiration kring hälsa, goda matvanor och prevention.

 

Kajsa vill inspirera till ett skönare liv utan pekpinnar – en hållbar livsstil som dessutom gör att vi på kan leva friskare och längre, njuta av vår tid på jorden och samtidigt få de gemensamma resurserna att räcka till mer.

 

För mer information, se www.kajsaasp.se