Partners till de strokedrabbade som var beroende av stöd i vardagen ägnade i snitt 15 timmar om dagen åt det. Fem av timmarna handlade om praktisk hjälp som påklädning, hygien, läkemedel och hushållssysslor. Tio timmar bestod av att finnas till hands så pass mycket att de inte kunde lämna sin partner ensam.
Men variationen inom gruppen var stor.
– En tredjedel fanns till hands dygnet runt, andra bara en timme, säger Josefine Persson.
DE ANHÖRIGA RAPPORTERADE också sämre mental och generell hälsa. Välmåendet hängde ihop med hur mycket stöd den som fått stroke behövde och graden av dennes men. Anhöriga till dem med större funktionshinder, kognitiva svårigheter och depressiva symtom mådde sämre än partners till dem som stroken inte påverkat lika mycket. I de fall då den som haft stroke inte behövde något stöd alls i vardagen mådde de anhöriga lika bra som de i kontrollgruppen.
Men trots att partners till de med svårast funktionshinder rapporterade att de gav mest stöd i antal timmar, var det inte bland dem som den hälsorelaterade livskvaliteten var sämst, utan i mittengruppen.
– De som har svårast funktionshinder har nästan alla kommunal omsorg. Mittengruppen ger mycket omsorg utan att själva få så mycket stöd av samhället. Att själv få socialt stöd från samhället eller från nära och kära gör att man mår bättre, särskilt vad gäller den mentala hälsan, säger Josefine Persson.
För att få en prislapp på de anhörigas stöd har forskarna använt samma metod som i andra hälsoekonomiska studier och räknat på produktionsbortfall. Man räknar med att personen ifråga antingen skulle arbeta eller ha fritid om den inte hjälpte partnern som drabbats av stroke. Eftersom ingen i studien rapporterat att de gått ner i arbetstid räknade forskarna med att allt stöd utfördes på fritiden.
De kom fram till att genomsnittet på 15 timmar stöd om dagen motsvarade ett årligt värde av 250 000 kronor. Det kan jämföras med dem vars partner inte var beroende av stöd och vars insats stannade på 10 000 kronor.