Tillbaka i det offentligas tjänst har Mårten Rosenqvist ägnat allt mer tid åt patienter med förmaksflimmer och att de ska få behandling.
Han konstaterar att det går framåt. För tio år sedan var det bara fyra av tio patienter med förmaksflimmer som faktiskt fick behandling med blodförtunnande läkmedel. Nu är man uppe i ungefär sju av tio och närmar sig Socialstyrelsens mål på åtta av tio.
– DET STORA PROBLEMET HAR varit att det finns bra behandling med blodförtunnande läkemedel som förebygger stroke, men vi har inte använt den. Det har varit en mission för mig att se till att de som bör ha behandling får den, säger han.
Varför har behandlingen inte använts i större utsträckning?
– Det är en komplex fråga. Dels har doktorer och andra inte förstått vikten av att behandla förmaksflimmer. Det är först under senare år det kommit tydliga riktlinjer från myndigheterna. Dels har det funnits ett motstånd hos patienterna. Den äldre generationens läkemedel, som tills nyligen var det enda som fanns, är rätt trassligt. Man måste ta regelbundna blodprover och tänka på vad man äter och dricker, säger han.
Men med de nya blodförtunnande läkemedel som kommit har behandlingen blivit lättare. Dosen är fast och det räcker med att gå på kontroll en eller två gånger om året.
– Det vi sysslar med nu är att försöka leta upp patienter som har förmaksflimmer, för det är inte alla som har symptom och har fått en diagnos.
FÖR ATT HITTA FLER PATIENTER tror Mårten Rosenqvist att screening är den bästa lösningen, liknande vad som redan finns för exempelvis bröstcancer. I studien Strokestop 1, som är den första i sitt slag i världen, vände han och kollegorna sig därför till alla 75- och 76-åringar i Halmstad och Stockholm. De delades in i två grupper, varav den ena utgjorde kontrollgrupp och den andra bjöds in till en undersökning för att se om de hade förmaksflimmer eller inte. Det visade sig att ungefär 3 procent hade det och av dem startade mellan 60 och 70 procent behandling.
– Med tanke på att personer över 75 år med förmaksflimmer löper 20–25 procents risk att få en stroke under en femårsperiod tyckte vi att det var en rätt bra grej. Enligt våra beräkningar kostar det 1 miljon kronor att undersöka ett tusen patienter, vilket skulle förebygga åtta strokefall som skulle kosta samhället 5,6 miljoner.