– Men Skelleftesjukan är ett bra exempel på det moment 22 som svensk hälso- och sjukvård står inför vad gäller avancerade terapier och innovativa läkemedelsbehandlingar för sällsynta och svåra sjukdomar, säger hon. De kommer med en fantastisk potential, ibland som engångsbehandling, men innebär också stora osäkerheter vad gäller den faktiska effekten över tid. I kombination med höga priser från företagen och ett ensidigt kostnadsansvar hos regionerna riskerar detta bli ohållbart. I värsta fall kommer vi inte kunna tillgängliggöra dessa behandlingar till patienter som behöver dem, och Sverige kommer därmed inte heller vara en del av kunskapsutvecklingen och evidensgenereringen inom området.
Region Västerbotten insåg tidigt att varken regionerna, staten eller företagen ensamma satt på svaren om hur behandlingarna ska kunna tillgängliggöras. Det blev tydligt att samverkan mellan alla inblandade krävdes för att komma närmare lösningen. Politikerna i Västerbotten har varit väldigt aktiva i frågan från start. Anna-Lena Danielsson (S) och Peter Olofsson (S) lämnade till exempel in en motion till Sveriges Kommuner och Regioners (SKR), dåvarande Sveriges kommuner och landstings, kongress redan 2019. Motionen lyfte behovet av att se över dagens finansierings- och betalningsmodeller för innovativa läkemedel.
– Även om Skelleftesjukan här och nu innebär en stor ekonomisk utmaning för Västerbotten står vi inför ett mycket större paradigmskifte inom läkemedelsområdet. I ett förenklat exempel med Skelleftesjukan skulle behandling av 100 patienter till oförhandlade priser, utgöra cirka 15–30 procent av regionens totala läkemedelskostnader. Vad gör vi då när terapi två, tre eller fyra kommer? Vilka andra patienter ska behöva stå tillbaka och vilka andra åtgärder i svensk hälso- och sjukvård ska prioriteras bort? Här behöver systemet som helhet ta höjd för ett långsiktigt hållbart tillgängliggörande av de nya terapierna, säger Elham Pourazar.
Utmaningarna med Skelleftesjukan blev startskottet på Region Västerbottens arbete med dessa frågor såväl regionalt som nationellt. Den 28 februari i år, på sällsynta sjukdomars dag, lanserade regionen en vitbok på temat tillgängliggörande. Frågan är högaktuell ur ett nationellt perspektiv, inte minst utifrån regeringens ambitioner i den nationella Life Science-strategin. SKR har i uppdrag att ta fram en process för nationellt ordnat införande och Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, har tilldelats ett regeringsuppdrag att utveckla hälsoekonomiska bedömningar för precisionsmedicin och möjliga betalningsmodeller för gen- och cellterapier. Samtidigt har Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att analysera precisionsmedicinens påverkan på hälso- och sjukvården. Elham Pourazar ser positivt på initiativen som nu tas, både inom regionen och på nationell nivå, och betonar att det kommer att kräva ett givande och tagande från alla parter där staten, regionerna och företagen krokar arm tillsammans.