Bättre odds för dagens patienter

Bättre odds för dagens patienter
Bättre odds för dagens patienter
juni 2018 | FLÄCKFRITT

Äntligen sommar! Den tid på året när vi får sol och värme till Sverige. Men varje år kommer också baksidan med vårt soldyrkande i fokus. Jag tänker på hudcancer, den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Det gäller också malignt melanom som är den allvarligaste formen av hudcancer. Antalet individer i Sverige som varje år får malignt melanom har fördubblats sedan millennieskiftet.

HUDCANCER
Fläckfritt
Horizont # 9 | 2018 juni

Varje år får 4 000 personer malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer och den snabbast ökande cancerdiagnosen i Sverige. Hos ungefär 15 procent har tumören hunnit sprida sig i kroppen och till för några år sedan innebar det ofta en dödsdom. Nu är scenariot det omvända. De flesta överlever länge, bland annat med hjälp av immunterapi. Vi har träffat några av dem som varit med på en resa som de beskriver som en revolution. Men det bästa är förstås att vi slipper bli sjuka, med prevention och tidig upptäckt kan vi stoppa cancern i tid.

Om podden

Horizont Podcast erbjuder den som hellre vill lyssna en serie inlästa artiklar från tidningen Horizont samt korta avsnitt med intervjuer och fakta. Nya avsnitt publiceras kontinuerligt och kan lyssnas på här eller via någon poddtjänst.
Sök efter Horizont Podcast på exempelvis iTunes.

Prenumerera på nästa nummer

Få nästa nummer av Horizont i din brevlåda eller inkorg.

Få nästa nummer av Horizont i din brevlåda eller inkorg.

Prenumerera nu!