I Region Halland har man under flera år utforskat potentialen i de stora datamängder som dagligen genereras inom hälso- och sjukvården. Här gör man det många pratar om – tillgängliggör hälso- och vårddata för att bana väg mot en modern, kunskapsbaserad hälso- och sjukvård. Region Halland ser informationsdriven vård som en självklar förutsättning för vård med högsta kvalitet, i samarbete med andra.
Ett användningsområde för hälso- och vårddata är att kunna följa och förstå hela patientens väg genom vården och få en överblick över den totala resursanvändningen. Lyckas man med det öppnas stora möjligheter att arbeta mer effektivt och samtidigt bidra med mest värde för patienten. Ett exempel är Region Hallands arbete med vårdkedjan vid stroke. För att patienten ska få bästa möjliga vård utifrån sina förutsättningar, behöver alla underliggande faktorer som lett fram till stroken tas i beaktande och tydliggöras. Genom att systematiskt bearbeta all data får man fram en helhetsbild av patientens vård och behandling. Här kan även artificiell intelligens vara ett viktigt verktyg för att hantera stora datamängder.
– Målet är att leverera och utveckla en så god sjukvård som möjligt. Ju mer vi förstår om hur vård ges, resurser används och hur det går för patienterna – desto skickligare blir vi på att prioritera insatser och förändra våra arbetssätt, säger Carolina Samuelsson, sjukhuschef på Hallands sjukhus.
Strategin är med andra ord att använda alla de datapunkter som genereras varje sekund och omvandla dem till information som betyder något, och skapa förståelse för hur de ger värde för patienterna. Lyckas vården sedan agera rätt på denna information finns det goda förutsättningar att bättre, men även mer effektivt, möta patienternas faktiska vårdbehov.
Att just Region Halland ligger så långt fram i att använda hälsodata är ingen slump, utan resultatet av ett långsiktigt, systematiskt, visionärt och hårt arbete. En lång rad yrkesgrupper, såsom politiker, chefer, läkare, data scientists, statistiker, hårdvaruexperter och jurister har jobbat hårt med att bygga datalager, strukturera och kvalitetssäkra data samt förvärva analysförmåga över tid. Målsättningen är att följa patientens väg genom vården – oaktat om patienten haft kontakt med en eller flera vårdcentraler, provtagningslaboratorium, röntgen eller besökt sjukhuset.
Det systematiska arbetet har gett goda resultat, och idag är Halland en region som andra sneglar på när de själva vill utveckla sitt arbete med hälsodata. Carolina Samuelsson understryker att deras arbetssätt inte byggdes upp över en dag, utan förutsätter engagerade medarbetare och ett stort mått tålamod från alla inblandade parter. Dessutom har tillit till sakkunniga experter alltid funnits hos de högsta beslutsfattarna i regionen.
– Det gäller också att förstå varför det här är viktigt. Det handlar ytterst om att göra vården bättre – inte primärt om att kontrollera, inte att beforska och inte om att spara pengar. Att vetenskapligt beskriva vilka patientvärden och resursbesparingar vi gör är dock mycket viktiga verktyg för att veta att vi är på rätt väg, och hur vi kan fortsätta, förklarar Carolina Samuelsson.