”Vi står på tröskeln till en ny era”
juni 2020 | LEDARE | Av Anna Johansson
Anna Johansson

När det första numret av Horizont kom 2014 höll immunterapierna på att introduceras i vården. Nu står vi åter på tröskeln till en ny era av behandlingar, denna gång med cell- och genterapier.

Detta nummer är ännu ett i ledet av tidigare utgåvor av Horizont där målet är att beskriva den spännande behandlingsutveckling som sker inom cancerområdet.

ATT TRIMMA DET EGNA immunförsvaret för att det ska kunna angripa cancercellerna följer precisionsmedicinska principer och det är med en hisnande känsla vi ser de möjligheter som ligger strax bortom horisonten.

Många vill vara först ut och ligga i framkant för att kunna erbjuda patienter dessa behandlingar, som är helt banbrytande och som alldeles nyss sågs som ren science fiction. Den internationella konkurrensen är hård och Sverige ligger än så länge bra till, mycket tack vare eldsjälar som professor Angelica Loskog som porträtteras i tidningen.

Men det är också nu det gäller.

Det är nu vi behöver lösa frågor som rör organisation och finansiering för att behandlingarna ska bli verklighet för de patienter som har ett stort medicinskt behov och inga andra behandlingsalternativ kvar. En nationell strategi för att vi ska klara av att skala upp behandlingarna är också något som efterlyses.

Detta är frågor som möjligtvis blir än mer angelägna i en era post covid-19, när vi tar oss ur den för tillfället pågående pandemin med en stor vårdskuld som resultatet av enorma påfrestningar på sjukvårdssystemet och på samhället i stort.

ATT GÖRA DETTA nummer under pågående pandemi har också varit lite av en utmaning, men lyckligtvis har vi kunnat genomföra alla intervjuer och reportage helt enligt de rekommendationer som myndigheterna utfärdat och bildmaterialet i detta nummer är fotograferat på avstånd utomhus kombinerat med intervjupersonernas egna bilder och illustrationer.

Horizont är tidningen som är tänkt att fungera som ett kunskaps- och diskussionsunderlag inom läkemedelsområdet och vi hoppas att den väcker tankar och stimulerar till dialog. Hör gärna av er till oss med era reflektioner!

Trimmade T-celler
Horizont # 13 | 2020 juni

Förra året infördes för första gången cell- och genterapi i den reguljära cancervården i Sverige. När den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkände behandlingen talade de om ett historiskt genombrott. Förhoppningarna på vad den nya typen av immunterapi kommer att betyda i kampen mot cancer är stora. Både i Sverige och andra länder pågår forskning för att lära sig bekämpa cancer genom att förändra våra gener.

Ladda ner hela numret här
Prenumerera på nästa nummer

Få nästa nummer av Horizont i din brevlåda eller inkorg.

Få nästa nummer av Horizont i din brevlåda eller inkorg.

Prenumerera nu!
ONCSE2003096-02