För att patienter över hela landet ska kunna få samma behandlingsmöjligheter krävs en starkare nationell styrning, menar Margareta Haag. Hon gör en jämförelse med Norge, där cancervården är statlig. Här i Sverige tror hon att en möjlig lös-ning skulle kunna vara att ge en statlig myndighet, till exempel Socialstyrelsen, ett tydligt uppdrag och starkare mandat att säkerställa en jämlik vård som utgår från patienternas behov.
– Det måste finnas en nationell samverkan. Om det till
exempel inte finns tillgång till vård i en region ska patienten kunna få vård i en annan region. Ingen ska behöva köa – och dö – innan den har fått vård. Vi behöver också ha journal- system som talar med varandra och möjlighet att dela data. Om jag är medvetslös efter en bilolycka i Linköping och mantalsskriven i Stockholm kan det vara omöjligt att få fram mina data. Där måste det bli en förändring, menar hon.
För att vården ska kunna ta till sig av de nya möjligheterna och hantera de nya flöden som uppstår bland annat vid tidigare upptäckt av cancer menar Margareta Haag att det krävs kompetenser som inte finns idag. Det kan handla om personer som är både ingenjörer och onkologer eller läkare som är både kardiologer och onkologer. Forskningen måste också ske inne i vården i större utsträckning än idag. Här nämner hon PMCK, Precision Medicine Center Karolinska, ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Sjukhuset som ett bra exempel.
– Jag tror att det kommer att bli ett helt annorlunda arbets-sätt, som är bättre för patienterna.
Margareta Haags engagemang bottnar i en egen cancer- sjukdom – hon är idag diagnosticerad med kronisk blodcancer. Första gången cancern upptäcktes var 1994. Margareta Haag hade smärta i ljumsken och gick till företagsläkaren som gav diagnosen ljumskbråck. Operationen kändes inte allt för brådskande. Margareta Haag tyckte inte att hon hade tid – hon var på väg till en konferens i Kanada och beslöt sig för att vänta några månader. När det väl blev dags för operation upptäcktes cancern.
– Det är så otroligt viktigt med tidig upptäckt. Om cancer upptäcks i tid kan den behandlas, annars är det ofta för sent.
Tidig upptäckt av cancer är en av de frågor som Nätverket mot cancer har drivit hårt under senare år. Bland annat driver nätverket på för att läkarna inom primärvården ska få verktyg som underlättar diagnosticeringen.