Vi behöver en modern hjärtsjukvård
december 2024

Anders Åkesson är inne på sitt tredje år som ordförande för Riksförbundet HjärtLung – en av landets största patientorganisationer med 170 lokalföreningar runt om i landet. Vilka åtgärder vill han se på systemnivå framåt?  Det saknas knappast förslag men en prioritering överskuggar allt annat: En nationell plan för hjärtsjukvård.

Att Anders Åkesson har många järn i elden är något av en underdrift. Han har visserligen lämnat partipolitiken bakom sig – efter tre mandatperioder som regionråd i Skåne var det år 2018 dags att göra något annat. Men inget tyder på att han slagit av på takten. 

Förutom ordförandeskapet i Riksförbundet HjärtLung hinner han både med att ta extrapass som sjuksköterska (mestadels som joursköterska på särskilda boenden) och att arbeta som rådgivare och moderator inom hälso- och sjukvård vid sidan av. Lägg därtill familj med vuxet barn, samt ett nyköpt hus i behov av upprustning, och man kan undra hur han hinner med allt. 

Men Anders Åkesson är inte den som riktar fokus mot sig själv och sina egna insatser, snarare tvärtom. Han undviker frågor om det mer personliga, om vad som driver honom och hur han ser på det han hittills har åstadkommit. I stället lyfter han fram förbundets målmedvetna lagarbete – ett lagarbete som till stor del går ut på att hjälpa organisationens omkring 35 000 medlemmar att navigera rätt mellan hjärtvårdens många instanser. 

Drygt två miljoner svenskar har i dag någon form av hjärt-kärlsjukdom och Anders Åkessons mjuka skånska får en mörkare klangbotten när han beskriver att tillgången på vård och hälsofrämjande insatser kan variera kraftigt beroende på bostadsort. Att få träffa en kunnig kardiolog i tid kan vara livsavgörande. Ändå är det ofta patientens postnummer – eller socioekonomiska situation – som avgör i vilken utsträckning symtomen tas på allvar och leder till rätt diagnos och behandling. 

– Statistik från kvalitetsregistret SwedeHeart visar precis det som våra medlemmar vittnar om: hjärtvården är inte likvärdig över landet. Det är helt uppåt väggarna och något vi inom förbundet kämpar för att förändra. 

Behov av nationell plan

Riksförbundet HjärtLung bedriver under Anders Åkessons ledning ett målmedvetet opinionsarbete. Och listan över föreslagna åtgärder är lång: Enligt förbundet behöver kommunerna exempelvis införa en medicinskt ansvarig för rehabilitering, medan regionerna exempelvis behöver införa riktlinjer för sekundärprevention. Staten behöver å sin sida exempelvis (som det står på förbundets hemsida) ”skapa förutsättningar för ökad kontinuitet och en mer jämlik och personcentrerad vård”.

Viktigast av allt är enligt Anders Åkesson dock att staten, en gång för alla, tar ett helhetsgrepp om de här frågorna genom att införa en nationell plan för hjärtsjukvård. Sedan år 2009 finns en effektiv nationell plan för cancer – varför inte införa en motsvarande plan för vården av hjärt- och kärlsjukdomar?

– En nationell plan behöver inkludera hur man ska arbeta med såväl prevention som med palliativ vård och allt däremellan. 

Enligt Socialstyrelsen orsakar det som kallas ”cirkulationsorganens sjukdomar” fortfarande flest dödsfall i Sverige i dag, både bland kvinnor och män. Hit räknas förstås allmänt kända hjärt- och kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke – alltså sjukdomar som ofta kan förebyggas genom livsstilsförändringar i form av ändrade kost- och motionsvanor. Här nämner Anders Åkesson minskat tobaksanvändande som en liten, men viktig, pusselbit. 

Samtidigt rymmer listan över cirkulationsorganens sjukdomar en lång rad diagnoser som är mer genetiskt betingade och som därför inte kan förebyggas genom löprundor och fiberrik kost. Här krävs i stället insatser i form av arbete med tidig upptäckt och behandlingsplaner som utgår ifrån varje patients unika förutsättningar; det som brukar kallas precisionsmedicin. 

Anders Åkesson menar att en nyckel i arbetet med en framtida plan för hjärtsjukvård är att ta vara på de medicinska framsteg som i allt större utsträckning möjliggör individ-anpassade åtgärder. Dessvärre ligger Sverige inte alltid i framkant när det gäller att anamma metoder som visat sig vara bättre både för patienternas välmående och för regionernas budgetar. 

Det här är ett forskningsområde där det händer väldigt mycket. Utvecklingen går snabbt framåt. Trots det har de nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård inte uppdaterats på flera år.

Forskning kan visa vägen

Ett annat område som en nationell plan bör omfatta är en översyn av hur läkemedel tillgängliggörs och distribueras. Anders Åkesson framhåller att Sverige nu verkar vara på väg att halka efter andra jämförbara länder och nämner Tyskland som exempel. 

– Det tar för lång tid att introducera nya läkemedel i Sverige. I Tyskland har man kommit längre. Dessutom innebär introduktionen av läkemedel inte nödvändigtvis att de förskrivs i den utsträckning som krävs för att nå bästa resultat. Här finns en viktig kunskapshöjande insats att göra. 

Anders Åkesson framhåller att han själv och Riksförbundet HjärtLung försöker ta sin del av ansvaret genom att bidra till erfarenhetsutbyte och konstruktiva lösningar. Förbundet skapar därför dialog genom att anordna återkommande webbinarier och tematräffar med inbjudna experter och politiska beslutsfattare. Parallellt pågår medlemsaktiviteter såsom motionsgrupper och utbildningar inom hjärt- och lungräddning. Därtill finns planer på att inrätta en årlig ”Hjärtdag” för att, tillsammans med andra inflytelserika aktörer, uppmärksamma behovet av de många åtgärder som förbundet föreslår.

Således pågår Anders Åkessons arbete för bättre hjärthälsa både i det stora och i det lilla. På lördag och söndag drar han på sig sjukhusrocken igen för sjukskötersketjänstgöring på medicinkliniken i Malmö. Det brukar bli tre – fyra pass i månaden, vilket räcker för att skapa en typ av förståelse för vårdens utmaningar ”på golvet” som knappast går att få på annat sätt. 

– När jag jobbar som sjuksköterska möter jag ofta patienter med svår hjärtsjukdom. Då, mer än någonsin, ser jag behovet av samordning mellan vårdens delar som gör införandet av en samlad nationell plan för hjärtsjukvård så viktig. 

– Vi behöver inte minst säkerställa att vården har strukturella och ekonomiska möjligheter att möta innovationer och ny forskning.

En viktig del av arbetet framåt blir därmed att hitta vägar för att anamma de vetenskapliga upptäckter som nu banar väg för mer patientsäkra och kostnadseffektiva behandlingsmetoder. Om detta sker inom ramen för en nationell strategi (eller på helt andra sätt) återstår förvisso att se. Men att Anders Åkesson kommer att fortsätta dra sina strån till stacken – som sjuksköterska, rådgivare och ordförande för en av landets största patientorganisationer – torde vara tämligen säkert.  

– Vi behöver inte minst säkerställa att vården har strukturella och ekonomiska möjligheter att möta innovationer och ny forskning.

En viktig del av arbetet framåt blir därmed att hitta vägar för att anamma de vetenskapliga upptäckter som nu banar väg för mer patientsäkra och kostnadseffektiva behandlingsmetoder. Om detta sker inom ramen för en nationell strategi (eller på helt andra sätt) återstår förvisso att se. Men att Anders Åkesson kommer att fortsätta dra sina strån till stacken – som sjuksköterska, rådgivare och ordförande för en av landets största patientorganisationer – torde vara tämligen säkert.   

Riksförbundet HjärtLung är en patientorganisation som har kunskap, kraft och engagemang att ge dig som lever med hjärt-, kärl- eller lungsjukdom ett längre och rikare liv.

Riksförbundet HjärtLung är en av Sveriges största patientorganisationer, med närmare 35 000 medlemmar och 170 föreningar över hela landet.

Riksförbundet HjärtLung har verkat i Sverige i över 85 år. Solidaritet och omtanke om patienter har präglat förbundet från begynnelsen. Vi grundades för att tillsammans med andra vara starka och kunna påverka kring våra frågor, att stötta varandra.

Kontaktuppgifter:
Telefon: 08- 556 06 200
E-post: info@hjart-lung.se

Med hjärtat i fokus
Horizont # 17 | 2024 december

Läs det senaste numret av Horizont! I detta något kortare specialnummer av Horizont får vi möta två personer som tar sig an framtidens hjärtsjukvård från olika perspektiv. Med fokus på patienten träffar vi Jerker Liljestrand, en pensionerad och passionerad läkare med över 20 års erfarenhet av internationellt arbete med mödrahälsoprogram i låginkomstländer. Vi träffar även Anders Åkesson, som sedan två år är ordförande för Riksorganisationen HjärtLung. Anders Åkesson är tidigare regionråd i Skåne och har efter tre mandatperioder lämnat politiken bakom sig. 

Ladda ner hela numret här