Precisionspodden

PRECISIONSMEDICIN

Avsnitt 15: Liv bortom siffrorna med Agneta Karlsson

september 2020

Vem ska betala för moderna och innovativa behandlingar, och när vet vi att det lönar sig? Är det inte den eviga frågan? I slutet på 2019 utsågs Agneta Karlsson till ny generaldirektör för TLV – hur ser hon på morgondagens finansiering, utvärdering och prissättning i precisionsmedicinens namn? Går det att prissätta liv och vem är det som i så fall gör det? Hur måste vi manövrera så att inte framtidens vård också blir en orättvis vård där vissa liv räknas högre än andras?

PRECISIONSMEDICIN

Avsnitt 14: Att leda i en ny forskningsera med Jan Andersson

september 2020

I rollen som Forsknings- och innovationsdirektör har Jan Andersson haft till uppgift att stärka landstingets satsningar på forskning. Precisionsmedicinen inom cancerforskningen är långt framskriden men idag står ofta lagstiftningen och vårdens samordning mellan medicin och patient. Hur går egentligen Sveriges visioner ihop med verkligheten? Och vad betyder det för forskningen? 

PRECISIONSMEDICIN

Avsnitt 13: Vårdstruktur med patienten i centrum med Kalle Conneryd Lundgren och Mats Tyrstrup

augusti 2020

Vården är i skriande behov av läkare, sjuksköterskor och barnmorskor för att säkra välfärden, idag och imorgon. Men inte bara det. Teknik och innovationer behöver komplettera och ersätta vårdplatser och personal om framtidens vård ska räcka för alla och tillgodose kommande behov – men var har vi patienten i allt detta? Vi talar ständigt om personcentrerad vård, men finns det något som heter personcentrerad organisation?

PRECISIONSMEDICIN

Avsnitt 7: Precisionsmedicin - Vägen till demokrati inom hälso- och sjukvård? - KORTAVSNITT

maj 2020

KORTAVSNITT: I en poddinspelning inför publik under Almedalsveckan 2019 utforskar vi precisionsmedicinens möjligheter och hinder för ett samhälle där delad hälsodata inte bara kan stärka demokratin utan troligtvis också kan rädda liv.

PRECISIONSMEDICIN

Avsnitt 1: Den medicinska förvandlingen med Richard Rosenquist Brandell - KORTAVSNITT

maj 2020

KORTAVSNITT: Richard Rosenquist Brandell, professor i klinisk genetik på Karolinska institutet och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset guidar oss i den medicinska förvandlingen i ett försök att tyda kartan över det nya landskapet.

Om podden

Hälso- och sjukvården står inför ett paradigmskifte. Med precisionsmedicin, gendata och AI förändras sättet att diagnosticera och behandla. Vilka möjligheter och hinder står vi inför? Och vad innebär det för patienten, vården och samhället? I tio avsnitt utforskar Precisionspodden ämnet genom samtal med Sveriges visionära entreprenörer, forskare, politiker och patienter. Följ med Anna Johansson till medicinens framkant där utmaningarna är enorma och möjligheterna stora.

För frågor om produktionen eller inspel om nya ämnen och gäster, hör av dig till precisionspodden@bms.com