Stoppa Proppen - Podcasts

STOPPA PROPPEN

Ledare

juni 2017

Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige och närmare 30 000 svenskar drabbas årligen. Förmaksflimmer ökar risken, men med rätt förebyggande behandling kan flimmerpatienterna slippa stroke. För några år sedan fanns dock en betydande underbehandling för att förebygga stroke. Nu går utvecklingen snabbt åt rätt håll och allt fler landsting närmar sig Socialstyrelsens mål om att 80 procent av patienterna med förmaksflimmer och riskfaktorer för stroke ska behandlas.

STOPPA PROPPEN

Reportaget

juni 2017

I det andra reportaget får vi följa med till Hälsocentralen Akka i Västerhaninge. Där har den nya läkaren Roshanak Badri infört nya rutiner i jakten på att identifiera förmaksflimmer. Sedan de började med screeningen har de hittat två patienter i månaden med förmaksflimmer som nu behandlas med blodförtunnande behandling för att förebygga stroke.

STOPPA PROPPEN

Forskning

juni 2017

Allt färre får stroke och man vet att förmaksflimmer är en känd risk. I poddavsnittet Forskning belyser vi det faktum att 100 000 personer fortfarande har flimmer utan att få rätt behandling. Frågan är om det är dags att ge dessa patienter strokeförebyggande vård?

STOPPA PROPPEN

Eldsjälen

juni 2017

I poddavsnittet Eldsjälen får vi ta del av läkaren, forskaren och provokatören Mårten Rosenqvists främsta uppdrag i livet. Han brinner för att öka andelen patienter som får behandling med blodförtunnande läkemedel. Mårten konstaterar nämligen att det finns bra behandling med blodförtunnande läkemedel som förebygger stroke, men att de inte används fullt ut.

STOPPA PROPPEN

Vårt landsting

juni 2017

Vårt Landsting heter poddavsnittet som Zoomar in på Stockholms landsting. 2013 fick 58 procent av flimmerpatienterna strokeförebyggande medicin, och 2016 fick 79 samma behandling. Det är mycket nära Socialstyrelsens mål om att 80 procent av patienter med förmaksflimmer ska behandlas. I det här poddavsnittet berättar också landstingsrådet Anna Starbrink att hon gärna ser screening av förmaksflimmer för att förebygga stroke vid flimmer.

STOPPA PROPPEN

Hälsoekonomi

juni 2017

En stroke innebär stort lidande för många som drabbas med både synliga och osynliga funktionsnedsättningar. Varje stroke kostar också samhället 741 000 kronor. Men nu kommer studier som visar kostnaden för de drabbades partners. I poddavsnittet Hälsoekonomi berättar Josefine Persson, som gjort studien, att partners till strokedrabbade beroende av stöd i vardagen ägnade i snitt 15 timmar om dagen åt att ta hand om sin partner.

Om podden

Horizont Podcast erbjuder den som hellre vill lyssna en serie inlästa artiklar från tidningen Horizont samt korta avsnitt med intervjuer och fakta. Nya avsnitt publiceras kontinuerligt och kan lyssnas på här eller via någon poddtjänst.
Sök efter Horizont Podcast på exempelvis iTunes.

Prenumerera
Prenumerera på nästa nummer 

Få nästa nummer av Horizont i din inkorg.