Fläckfritt - Podcasts

FLÄCKFRITT

Immunterapi förlänger liv

juni 2018

Malignt melanom är den cancerform som ökar snabbast. Men trots att allt fler får diagnosen är det inte fler som dör, visar statistik från Nationella kvalitetsregistret för melanom och Dödsorsaksregistret. Bakom den positiva utvecklingen ligger förmodligen att kunskapen om sol, brännskador och hudcancer samt nya behandlingar som immunterapi.

FLÄCKFRITT

Snart är jag fläckfri

juni 2018

Lars-Åke Wilhelmsson fick sitt cancerbesked med posten. Fläckarna som hans läkare tagit bort några veckor tidigare hade tyvärr visat sig vara malignt melanom. Nu är hans maligna melanom borta, men han scannar fortfarande kroppen regelbundet.

FLÄCKFRITT

På jakt efter cancer

juni 2018

En misstänkt fläck på patientens smalben fångar hudläkaren Åsa Ingvars uppmärksamhet. Hon är en av de läkare som under en kampanjvecka i maj screenar patienter efter farliga prickar. Förra året hittades hundra personer med malignt melanom.

FLÄCKFRITT

Kents tumörer försvann

juni 2018

Som nybliven pensionär hade Kent Persson tänkt njuta av ett gott liv med mycket resor. I stället fick han vara med på en helt annan typ av resa. Det han trodde var en oförarglig talgkörtel på ryggen visade sig vara en tumör. Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset skulle man precis inleda en klinisk studie med immunterapi för patienter med malignt melanom och Kent Persson blev tillfrågad om han ville vara med.

FLÄCKFRITT

Hur farlig är solen?

juni 2018

Det florerar många sanningar och myter om solen. Kunskapen om vilka riskfaktorer som finns för malignt melanom ökar – en förutsättning för att vi ska kunna skydda oss på bästa sätt. Vad är det egentligen som gäller?

FLÄCKFRITT

Vi behöver våningssängar

juni 2018

Överläkare Johan Hansson har aldrig varit rädd för att dö i cancer, trots att han ägnat sitt yrkesverksamma liv åt malignt melanom. Men så sitter han där med cancer. Visserligen inte i huden, utan i prostatan.

FLÄCKFRITT

Bättre odds för dagens patienter

juni 2018

Äntligen sommar! Den tid på året när vi får sol och värme till Sverige. Men varje år kommer också baksidan med vårt soldyrkande i fokus. Jag tänker på hudcancer, den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Det gäller också malignt melanom som är den allvarligaste formen av hudcancer. Antalet individer i Sverige som varje år får malignt melanom har fördubblats sedan millennieskiftet.

FLÄCKFRITT

Himlen är blåare nu

juni 2018

MIKKEL JOHANSEN tror först att han ska dö inom ett år. 2010 finns ingen fungerande behandling för spritt malignt melanom. Men så får han delta i en studie med ett nytt läkemedel. Nu får han se sina barn växa upp.

Om podden

Horizont Podcast erbjuder den som hellre vill lyssna en serie inlästa artiklar från tidningen Horizont samt korta avsnitt med intervjuer och fakta. Nya avsnitt publiceras kontinuerligt och kan lyssnas på här eller via någon poddtjänst.
Sök efter Horizont Podcast på exempelvis iTunes.

Prenumerera
Prenumerera på nästa nummer 

Få nästa nummer av Horizont i din inkorg.