Leva Med Cancer - Podcasts

LEVER MED CANCER

Alla får inte nya läkemedel

januari 2018

Tillgången på cancerläkemedel skiljer sig fortfarande åt beroende på var du bor och vilken din socioekonomiska bakgrund är. I rapporten Cancerläkemedel som kom hösten 2017 har myndigheten Vårdanalays undersökt hur cancerläkemedel införs, används och följs upp och vilka hinder som står i vägen för en jämlik cancervård. Mer om detta i Vårt Landsting 2.

LEVER MED CANCER

Det finns stor potential utanför sjukhuset

januari 2018

I HORISONTEN MÖTS MARK och himmel. Den här tidningens namn, Horizont, syftar på den mest avlägsna punkt vi kan överblicka från där vi står nu. Det är där framme vi vill fästa blicken. Valet till riksdag, kommun och landsting den 9 september 2018 känns i dag som den punkten. Det är den enskilt viktigaste händelsen som påverkar vilka satsningar inom cancerområdet vi kommer att få se de närmaste åren

LEVER MED CANCER

Hon ser rött

januari 2018

Katarina Johansson är ordförande i ’Nätverket mot cancer’. 1991 fick hon vaginalcancer men då saknades patientföreningar för gyncancerdrabbade. Ända sedan dess har hon varit en stark förespråkare för cancerpatienters rättigheter och 2009 grundade hon Nätverket mot cancer som aktivt kämpar för cancerprevention och rättvis cancervård. Mer om Katarina i Eldsjälen.

LEVER MED CANCER

Bättre hjälp att (över)leva

januari 2018

I Rehabilitering pratar vi om behovet att få hjälp att leva, inte bara att överleva. Om hur cancer drabbar människor högst individuellt och i olika faser, och att behandling och rehabilitering måste anpassas efter individen. Vi hör psykologen Maria Hellbom, verksamhetschef för Centrum för cancerrehabilitering i Stockholm som tagit fram det nationella vårdprogrammet för rehabilitering.

LEVER MED CANCER

Arbetet får aldrig ta slut

januari 2018

2010 sjösattes uppbyggnaden av sex regionala cancercentrum i syfte att stärka patienternas ställning och höja kvaliteten på den svenska cancervården. I Vårt Landsting hör du Beatrice Melin, professor i onkologi och ny nationell cancersamordnare och ordförande för Regionala cancercentrum prata om RCC idag och hur verksamhetens många satsningar ska följas upp.

LEVER MED CANCER

Det var som om världen svarade mig

januari 2018

När Fabian Bolin fick leukemi sökte han stöd på Facebook. Snart följde över 70 000 personer ”Fabian Bolin’s War on Cancer”. Inläggen blev till en blogg som blev till ett företag med flera anställda – ett community där alla som kämpar mot cancer: patienter, närstående och överlevare, kan hämta stöd. Hör Fabians historia i poddavsnittet Patienten 1.

LEVER MED CANCER

Doktorn i datorn

januari 2018

En specialistinskrivningsmottagning på videolänk gör att gotländska patienter med tarmcancer slipper åka ensamma till Stockholm inför sin operation. I Reportaget hör vi om platt-tv:n som vunnit pris för att ha ökat cancerpatienternas trygghet i vården, som engagerat närstående och släkt och som lyckats sänka kostnaderna för regionen.

Om podden

Horizont Podcast erbjuder den som hellre vill lyssna en serie inlästa artiklar från tidningen Horizont samt korta avsnitt med intervjuer och fakta. Nya avsnitt publiceras kontinuerligt och kan lyssnas på här eller via någon poddtjänst.
Sök efter Horizont Podcast på exempelvis iTunes.

Prenumerera
Prenumerera på nästa nummer 

Få nästa nummer av Horizont i din inkorg.