Fritt Flöde - Podcasts

FRITT FLÖDE

Eldsjälen - Blodcancer

januari 2017

I poddavsnittet Eldsjälen hör vi om läkaren och professorn Bengt Simonsson som har ägnat hela sitt yrkesliv åt leukemi och framför allt åt kronisk myeloisk leukemi, KML. Bengt startat både den svenska och nordiska KML-gruppen och som varit med och bidragit till enorma framsteg i behandlingen av sjukdomen.

FRITT FLÖDE

Patienter

januari 2017

Nadja Casadei är en av Sveriges främsta mångkampare med flera SM-guld på meritlistan. 2013 var det meningen att hon skulle tåga in på OS-arenan iklädd landslagsdräkten. Samma år drabbades hon av lymfom. I podavsnittet Patienten hör vi henne berätta om hur hon tog sig genom sjukdomen och tillbaka till friidrotten.

FRITT FLÖDE

Reportaget 2 - Blodcancer

januari 2017

I vårt andra Reportage berättar vi om sjuksköterskan Brita Eriksson och chefssjuksköterskan Marie Wickström som varje dag packar bilen med all utrustning som behövs för att kunna vårda stamcellstransplanterade patienter i hemmet. Som första sjukhus i världen har Karolinska universitetssjukhuset gjort det möjligt för patienter att vårdas i sina egna hem och resultaten är slående.

FRITT FLÖDE

Patienter 2

januari 2017

Per Brugge var först i Europa att sluta ta medicin mot KML. Det skedde inom ramen för en klinisk studie och kändes som att hoppa fallskärm utan att vara säker på att den vecklas ut. Nu tänker han knappt på att han har cancer.

FRITT FLÖDE

Reportaget

januari 2017

I Reportaget ”Här räddas barnen” berättar vi om hur Sverige blev bäst på att behandla barn med akut lymfatisk leukemi. Marie Frost, forskare och överläkare vid Barnavdelningen för blod- och tumörsjukdomar på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala förklarar hur utvecklingen inom barnleukemi har sett ut, och hur det kan komma sig att 85-90 procent av de barn som drabbas i Sverige idag överlever.

FRITT FLÖDE

Vårt Landsting - Blodcancer

januari 2017

Nya behandlingar mot myelom bygger allt oftare på att flera olika läkemedel kombineras för att uppnå största möjliga effekt. Samtidigt finns det i Sverige gränser för hur mycket ett läkemedel får kosta. I podavsnittet Vårt Landsting hör du Nils Wilking, docent vid Karolinska institutet och strategisk rådgivare till Region Skåne, diskutera varför det ännu inte finns någon lösning på finansieringen av den kostsamma

FRITT FLÖDE

Ledare - Blodcancer

januari 2017

Ungefär 4 750 personer drabbas årligen av blodcancer i Sverige. Prognosen är relativt god och i dagsläget lever drygt 50 procent av patienterna efter fem år. Fler läkemedel utvecklas och vården fungerar allt bättre. Flera utmaningar kvarstår dock. Hur ska patienter med kronisk cancer omhändertas? Hur säkrar vi att ny teknologi når ut till patienterna? Vilka förändringar av vårdens organisation behöver göras?

Om podden

Horizont Podcast erbjuder den som hellre vill lyssna en serie inlästa artiklar från tidningen Horizont samt korta avsnitt med intervjuer och fakta. Nya avsnitt publiceras kontinuerligt och kan lyssnas på här eller via någon poddtjänst.
Sök efter Horizont Podcast på exempelvis iTunes.

Prenumerera
Prenumerera på nästa nummer 

Få nästa nummer av Horizont i din inkorg.